Back to Top
 

Revalidatie

Revalidatie is een veelomvattende term.

Voor de volgende revalidaties kan je bij mij terrecht

-   Peesproblemen

-   Hypermobiliteitssyndroom (HSD) en Ehlers Danlos (EDS)

-   Fibromyalgie en Rheuma

-   Schoudergordel

 

Revalidatie van peesproblemen

-   Schouderpees (Impingement, Supraspinatus problemen)

-   Tennisellboog en Golferselleboog

-   Kniepees (Jumper's Knee)

-   Heup (Bursitis, Glutei problemen)

-   Achillespees

-   Voetzool (Hielspoor, Fasciitis Plantaris)

 

Het is vooral de complexiteit van peesproblemen die me aanspreekt.Helaas slepen peesproblemen vaak lang aan en kan je dus eerder van een behandeltraject spreken dan van behandeling.Niet dat je mijn deur plat moet lopen, maar behandelingen en opvolging spreiden over langere periode geeft het beste resultaat.

 

Bij alle peesproblemen komt het erop neer dat je te veel vraagt van je pezen (hoge belasting) tegenover wat die pezen in werkelijkheid aan kunnen (belastbaarheid).

 

In een eerste fase proberen we de pijn onder controle te krijgen.In een volgende fase zullen we die belastbaarheid verhogen om herval te voorkomen.

 

Revalidatie bij Hypermobiliteitssyndroom (HSD) en Ehlers Danlos (EDS) bij volwassenen

Deze problematiek is mijn stokpaardje. En daar is een heel eenvoudige reden voor. Ik mag mezelf ook als patiënt meetellen.Het kan voor sommigen misschien heel leuk lijken dat je met gemak je benen in je nek kan leggen, maar het is meer dan dat.

 

Hypermobiliteit is een overbeweeglijkheid van de gewrichten doordat de gewrichtskapsels en -banden minder stevigheid even. Het bebeurt dan ook frequent dat gewrichten (bijna) ontwrichten ((sub)luxeren).

 

We zien bij deze patiënten vaak Myofasciaal Pijnsyndroom (MPS) omwille van de spieroverbelasting omdat hun spieren 10x harder moeten werken om de stabiliteit in de gewrichten te waarborgen.

 

Enerzijds worden de pijnklachten aangepakt met hands-on methodes, waarvoor ik bij voorkeur dry needling zal gebruiken.

Anderzijds is er stabilisatietraining nodig, maar ook educatie, tips naar aanpassingen in het dagelijks leven, verstandig gebruik van braces en splints zijn een essentieel aspect.


Op de website www.bindweefsel.be kan je er meer over lezen.

 

Revalidatie bij Fibromyalgie

Als fibromyalgie-patiënt heb je vaak al tal van dokters bezocht en is er meestal weinig te vinden bij beeldvorming. De diagnose wordt dan ook gesteld door druk te geven op een aantal drukpunten (tenderpoints). Geven minstens 11 van de 18 punten je pijn, dan wordt je als fibromyalgie-patiënt beschouwd.

 

Het komt vooral voor bij vrouwen en de diagnose wordt meestal tussen 20 en 40 jaar gesteld. Het is geen aandoening die verdere schade aan het lichaam aanricht of verslecht met de tijd.

 

Een echte oorzaak wordt er niet gevonden voor fibromyalgie. Vaak blijkt dat je lichaam gedurende een langere periode onderhevig was aan stress (fysiek en/of mentaal), waardoor het een te grote alarmbel laat luiden en dus pijn doet. De klachten zullen ook dan weer hevig, dan weer beter zijn, maar ze lijken nooit te verdwijnen.

 

Meestal heb je sinds minimum 3 maanden

-   pijn over je hele lichaam

-   last van stijfheid

-   extreme vermoeidheid

De klachten beïnvloeden

-   je lichamelijk functioneren

-   je psyche

-   je sociaal welzijn

 

Pijnrevalidatie bij fibromyalgie speelt in op deze verschillende factoren en vraagt dus ook holistische benadering, waarin het lichaam, de geest en emoties centraal staan.

 

Revalidatie bij Rheuma

Rheuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen.Bij deze aandoeningen is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor u chronische ontstekingen krijgt.De meeste vormen van rheuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren.

 

In tegenstelling tot fibromyalgie, zien we dat rheuma wel dikwijls uit bloedonderzoek of beeldvorming af te leiden valt. Het tast je lichaam structureel aan, verslecht ook met de tijd en valt niet te genezen.

 

Naast de medische begeleiding bij je rheuma, zal ook in de kinesitherapiepraktijk rheuma vooral onder pijnrevalidatie vallen.

 

Revalidatie van de schouder

Ik geef graag toe dat datgene wat bij mezelf in de soep draait, een drijfveer is om er specialist in te worden.Mijn hypermobiliteit zorgt voor een schoudergordel die slecht functioneert.Inzichten, opleidingen en advies van enkele topnamen zoals Prof Ann Cools (UGENT) en Prof Filip Struyf (UANTWERPEN) zorgden ervoor dat ik me enorm in de schoudergordel kon verdiepen.

 

Denk hierbij aan

-   Schouderoperaties

-   Impingement

-   Supraspinatus tendinopathie

-   Frozen Shoulder

-   Scapulaire (schouderblad) dysfuncties

-   Hypermobiliteit van de schoudergordel


Ik ben Lid van Schoudernetwerk Vlaanderen https://www.schoudernetwerkvlaanderen.be