Back to Top
 

Revalidatie

Revalidatie is een breed begrip.
Bij mij kun je terecht voor verschillende soorten revalidatie:

-   Peesproblemen

-   Hypermobiliteitssyndroom (HSD) en Ehlers Danlos (EDS)

-   Fibromyalgie en Rheuma

-   Schoudergordel

Revalidatie van peesproblemen omvat behandelingen voor:

-   Schouderpees (Impingement, Supraspinatus problemen)

-   Tennisellboog en Golferselleboog

-   Kniepees (Jumper's Knee)

-   Heup (Bursitis, Glutei problemen)

-   Achillespees

-   Voetzool (Hielspoor, Fasciitis Plantaris)

 

De complexiteit van peesproblemen is wat mij aanspreekt. Vaak zijn peesproblemen langdurig en vereisen ze een behandeltraject in plaats van een eenmalige behandeling. Een geleidelijke aanpak over een langere periode leidt tot de beste resultaten.

Bij alle peesproblemen is het belangrijk om te begrijpen dat er sprake is van een disbalans tussen de belasting die op de pezen wordt gelegd en hun daadwerkelijke belastbaarheid.

In eerste instantie richten we ons op pijnmanagement. Vervolgens streven we naar het verhogen van de belastbaarheid om terugval te voorkomen.

Revalidatie bij Hypermobiliteitssyndroom (HSD) en Ehlers Danlos (EDS) bij volwassenen

Deze aandoeningen zijn mijn specialiteit, ook omdat ik zelf patiënt ben. Hypermobiliteit ontstaat doordat gewrichtskapsels en -banden minder stevigheid bieden, wat kan leiden tot (sub)luxaties. Patiënten ervaren vaak Myofasciaal Pijnsyndroom (MPS) als gevolg van overbelaste spieren die extra hard moeten werken om gewrichtsstabiliteit te behouden.

De behandeling omvat hands-on methoden, zoals dry needling, en stabilisatietraining. Daarnaast is educatie belangrijk, evenals aanpassingen in het dagelijks leven en het verstandig gebruik van braces en splints.

Voor meer informatie kun je terecht op de website www.bindweefsel.be.


Revalidatie bij Fibromyalgie

Als fibromyalgiepatiënt heb je vaak al veel dokters bezocht en zijn er vaak geen afwijkingen te vinden bij beeldvorming. De diagnose wordt meestal gesteld door druk uit te oefenen op een aantal drukpunten (tenderpoints). Als ten minste 11 van de 18 punten pijnlijk zijn, wordt de diagnose fibromyalgie gesteld.

Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 20 en 40 jaar oud. Het is een aandoening die geen verdere schade aanricht aan het lichaam en niet verslechtert met de tijd.

De oorzaak van fibromyalgie is niet duidelijk, maar vaak blijkt dat het lichaam gedurende een lange periode onderhevig is geweest aan stress, zowel fysiek als mentaal, waardoor het pijnsignalen overdreven interpreteert en pijn veroorzaakt. De klachten variëren in intensiteit maar lijken nooit volledig te verdwijnen.

 

Meestal heb je sinds minimum 3 maanden:
-   pijn over je hele lichaam

-   last van stijfheid

-   extreme vermoeidheid

De klachten beïnvloeden je lichamelijk functioneren, je psyche en je sociaal welzijn.

Pijnrevalidatie bij fibromyalgie richt zich op deze verschillende factoren en vereist een holistische benadering waarin het lichaam, de geest en emoties centraal staan.

Revalidatie bij Rheuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen waarbij het afweersysteem van het lichaam ontregeld is, wat leidt tot chronische ontstekingen. 

In tegenstelling tot fibromyalgie kan reuma worden aangetoond via bloedonderzoek of beeldvorming. Het tast het lichaam structureel aan en kan niet worden genezen.

 

Naast de medische begeleiding bij je rheuma, zal ook in de kinesitherapiepraktijk rheuma vooral onder pijnrevalidatie vallen.

 

Revalidatie van de schouder

Mijn persoonlijke ervaring met schouderproblemen heeft me gedreven om hierin specialist te worden.
Mijn hypermobiliteit zorgt voor een schoudergordel die slecht functioneert.
Door inzichten, opleidingen en advies van experts zoals Prof. Ann Cools (UGENT) en Prof. Filip Struyf (UANTWERPEN) heb ik me enorm kunnen verdiepen in de schoudergordel.

 

Dit omvat onder andere behandelingen voor:

-   Schouderoperaties

-   Impingement

-   Supraspinatus tendinopathie

-   Frozen Shoulder

-   Scapulaire (schouderblad) dysfuncties

-   Hypermobiliteit van de schoudergordel


Ik ben Lid van Schoudernetwerk Vlaanderen: www.schoudernetwerkvlaanderen.be