Back to Top
 

Dry Needling

Wat is dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij een acupunctuurnaald wordt gebruikt om een triggerpoint van een spier aan te prikken, met als doel die spier te laten ontspannen. Deze methode heeft de afgelopen jaren veel populariteit verworven in ons land, hoewel het al geruime tijd bestaat.

Triggerpoints

Het inbrengen van het naaldje wordt bijna niet gevoeld. Wanneer het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan, wat een soort schokgevoel veroorzaakt. Daarna ontspant de spier zich direct, waardoor beweging makkelijker wordt.

Vaak voelt het behandelde gedeelte enkele dagen wat vermoeid of stijf aan.

Dry needling kadert binnen het Myofasciale Pijnsyndroom (MPS). De herkenning en behandeling van MPS vereisen veel ervaring en expertise.

Het is niet slechts een kwestie van een punt aanprikken, maar vooral het inzicht in spierkettingen en dysfuncties dat het succes van de therapie bepaalt. Dit vereist jarenlange ervaring als therapeut.

Met meer dan 15 jaar ervaring in deze therapie, durf ik te zeggen dat ik het aardig onder de knie heb.

Myofasciaal pijnsyndroom (MPS)

Als er meerdere triggerpoints zijn die veel pijn en vermoeidheid veroorzaken in het bewegingsapparaat, zonder andere medische verklaring, spreken we van een myofasciaal pijnsyndroom. Het verwarrende is dat MPS niet zichtbaar is op beeldvorming en de diagnose afhangt van de kennis en ervaring van de arts of therapeut. Daardoor wordt het vaak over het hoofd gezien.

Geschiedenis

Dry needling is, in tegenstelling tot wat velen denken, geen nieuwe techniek. Na de Tweede Wereldoorlog ontdekten Dr. Janet Travell en Dr. David Simons tijdens hun werk met oorlogsveteranen het principe van triggerpoints. Zo'n punt in een spier veroorzaakt niet alleen pijn ter plaatse, maar straalt ook pijn uit naar andere delen van het lichaam. Het aanprikken van zo'n punt met een naald zorgde voor snelle pijnverlichting.

In de loop der jaren hebben Travell en Simons voor honderden spieren deze "pijnpatronen" in kaart gebracht en wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het Myofasciaal Pijn Syndroom (MPS).

Hun theorieën zijn in de jaren 80 verzameld in hun boeken, die sindsdien gelden als de 'bijbel' van dry needling. De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaken en behandelmogelijkheden van MPS.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

-   Pijn/stijfheid in een spier; pijn op afstand

-   Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

-   Verminderde kracht in de betrokken spieren

-   Pijnontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen

-   Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

-   Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk

-   Chronisch: door een langdurig verkeerde houding

-   Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS)

-   Overbelasting /blessures bij sporters

-   Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus-letsel of een hernia

-   Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips

-   Psychologische factoren zoals stress en depressie

-   Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie

-   Slaaptekort

-   Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak


Met meer dan 15 jaar ervaring in dry needling en de behandeling van het Myofasciaal Pijnsyndroom, na een tweejarige opleiding bij Trigger (www.trigger.be), en als lid van de Belgische Beroepsvereniging voor Myofasciale Therapie (www.bmst.be), ben ik goed gekwalificeerd om deze therapie toe te passen.